epirus net

Αξιοθέατα, δραστηριότητες, ξενοδοχεία,
ξενώνες & ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Ήπειρο.

Διαδρομές στην περιοχή Κόνιτσας


Από την περιοχή Αγίας Πρασκευής στην Κόνιτσα


Από το φαράγγι του Αώου


Από τη διαδρομή στο φαράγγι του Αώου


Από τη μονή Στομίου

Ορειβατικές διαδρομές στην περιοχή Κόνιτσας
Κυρίως ορεινή περιοχή, η περιοχή της Κόνιτσας, προσφέρεται για ορειβατικές διαδρομές. Σας προτείνουμε τις εξής:

  • Παλιοσέλι – Ορειβατικό καταφύγιο Σμόλικα – Δρακόλιμνη Σμόλικα
  • Αγ. Παρασκευή – Δρακόλιμνη Σμόλικα
  • Δίστρατο – Σαμαρίνα

Ορειβασία στο όρος Σμόλικας
Με υψόμετρο 2.637 μ. το βουνό Σμόλικας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά βουνά της βόρειας Πίνδου και το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο. Με αφετηρία είτε τους Πάδες, είτε την Αγία Παρασκευή, η διαδρομή είναι μαγευτική. Περνώντας μέσα από όμορφα δάση από πεύκα και ρόμπολα, θα φτάσετε μετά από 5 ώρες πορείας περίπου, στη φημισμένη «Δρακόλιμνη» του Σμόλικα που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.150 μέτρων.

Διαδρομή στο φαράγγι του ποταμού Αώου
Με αφετηρία την ιστορική πέτρινη γέφυρα του Αώου, θαύμα αρχιτεκτονικής μαστόρων από την Πυρσόγιαννη (1870), ξεκινά σηματοδοτημένο μονοπάτι κατά μήκος του Αώου με κατεύθυνση τη χαράδρα. Το φαράγγι ανοίγεται ανάμεσα σε απόκρημνες πλαγιές, όμως υπάρχουν και σημεία όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα δροσερό μπάνιο. Το εξαιρετικό οικοσύστημα του ποταμού προσφέρει καταφύγιο σε πολλά είδη ζώων και πτηνών, όπως το λύκο, το αγριογούρουνο, το ζαρκάδι, τη βίδρα, το δρυοκολάπτη, την τσίχλα, το σκίουρο, το σταυραετό και πολλά άλλα.

Στη διαδρομή ο επισκέπτης θα συναντήσει και τον πανέμορφο καταρράκτη του Γράβου, που βρίσκεται κοντά στη Μονή Στομίου (1774). Από το μοναστήρι η θέα προς τη χαράδρα του Αώου είναι πραγματικά εκπληκτική. Το μονοπάτι για όποιον θέλει να συνεχίσει τη διαδρομή ανηφορίζει προς το «Πέρασμα Καρτερού», φτάνει στο υπέροχο οροπέδιο και κατόπιν κατεβαίνει προς το Σκαμνέλι Ζαγορίου (διάρκεια περίπου 3 ώρες ακόμη). Επίσης από τη θέση «Δέση», μισή ώρα μετά τη μονή όποιος επιθυμεί μπορεί να συνεχίσει τη διαδρομή προς Δρακόλιμνη.