epirus net

Αξιοθέατα, δραστηριότητες, ξενοδοχεία,
ξενώνες & ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Ήπειρο.

Διαδρομές στον ποταμό Καλαμά


Ο ποταμός Καλαμάς


Από το Δέλτα του Καλαμά


Φράγμα στον Καλαμά

Ο ποταμός Καλαμάς εκβάλλει κοντά στο χωριό Ράγιο στα βορειοδυτικά του Νομού Θεσπρωτίας, ανάμεσα από το Μαυρονόρος και το λόφο της Μαστιλίτσας. Χωματόδρομος φτάνει ως το σημείο που ανοίγεται το Δέλτα, ενώ από εκεί και κάτω πρέπει να συνεχίσει κανείς με τα πόδια ως το σημείο που τα νερά του ποταμού ενώνονται με τη θάλασσα.

Διαδρομή στο Δέλτα του Καλαμά
Το Δέλτα του Καλαμά αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών, όπως ο λευκοτσικνιάς, ο χρυσαετός, ο καλαμοτσικνιάς, κ.ά., αλλά κυρίως για αγέλες άγριων αλόγων. Στις όχθες του ποταμού φυτρώνουν πλατάνια. Τα περισσότερα από τα νησάκια που σχηματίζονται στο σημείο έχουν σκεπαστεί από τις προσχώσεις του ποταμού. Εξίσου καλός τρόπος για να παρατηρήσετε τα χιλιάδες πουλιά που φωλιάζουν στο Δέλτα είναι να το επισκεφτείτε με καΐκι από τη Σαγιάδα.

Διαδρομή στα στενά του Καλαμά
Η πρόσβαση στην περιοχή είναι δυνατή από πολλά σημεία, με αφετηρία είτε τα Ιωάννινα, είτε την Ηγουμενίτσα, είτε τους Φιλιάτες. Στην αρχή και το τέλος του φαραγγιού, πάνω σε ογκώδεις βράχους στέκουν οι ακροπόλεις της Οσδίνας και της Ραβενής. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα συναντήσετε παλιούς νερόμυλους, τις δυο ακροπόλεις με βυζαντινή οχύρωση και μεταβυζαντινές εκκλησίες, σπάνια είδη χλωρίδας καθώς και τον απότομο γκρεμό στη θέση «Φαραγγοπήδημα».